Dieta

Istnieje ścisły związek pomiędzy składem jakościowym i ilościowym codziennej diety, a stanem struktur, takich jak włosy, skóra czy paznokcie. Jadłospisy ubogie w składniki odżywcze prowadzą do tego, że niektórych składników pokarmowych jest zbyt mało i często w pierwszej kolejności objawiają się pogorszeniem wyglądu cery, kruchością paznokci czy łamliwością włosów.

Rozszerzone naczynka wymagają zastosowania diety bogatej w makro- i mikroskładniki, które wspierają stan ścian naczyń krwionośnych. Prawidłowo skomponowane menu pozwala zmniejszyć widoczność już występujących zmian na skórze.

Skóra naczynkowa wymaga zarówno pielęgnacji zewnętrznej (poprzez stosowanie odpowiednich kosmetyków, jak np. specjalne kremy do cery naczynkowej), jak i wsparcia od wewnątrz – poprzez dietę bogatą w składniki korzystnie wpływające na kondycję skóry oraz naczyń krwionośnych.


Składniki odżywcze,
mineralne i witaminy

Tego rodzaju dieta musi obfitować w substancje odżywcze, których działanie wesprze prawidłowe funkcjonowanie naczyń. Większość z tych składników ma również działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Aby chronić naczynia krwionośne oraz poprawić kondycję skóry, należy w jadłospisie uwzględnić następujące składniki odżywcze, mineralne i witaminy:

Witamina C

pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Witamina E

pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Witamina K

przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Witamina B3

niacyna - pomaga zachować zdrową skórę.

Bioflawonoidy

rutyna, hesperydyna, czy diosmina – związki z grupy flawonoidów.

Składniki mineralne

cynk, selen, miedź.

Kwasy omega-3 i omega-6

* Zalecenia przygotowane przez dietetyka. Pokaż przypisy

Czego unikać?

Zalecenia żywieniowe w „diecie na naczynka” obejmują również ograniczenie spożycia produktów, które mogą niekorzystnie wpływać na stan skóry oraz naczyń krwionośnych. Do prawidłowego funkcjonowania naczyń przyczyniają się właściwe zachowania żywieniowe.

Produkty, których należy unikać w tego rodzaju diecie to:

Nadmiar soli

nadmiar soli – podnosi ciśnienie tętnicze krwi.

Napoje energetyczne i duże ilości kawy

kofeina może wpływać niekorzystnie na śródbłonek naczyń krwionośnych.

Nadmiar alkoholu

rozszerza ściany naczyń krwionośnych, zwiększa ich widoczność na skórze.

Gorące dania oraz płyny

sprzyjają występowaniu tzw. pajączków.

Produkty typu fast food

zawierają składniki nasilające stres oksydacyjny.

Ostre przyprawy typu chili, pieprz, kardamon

nasilają zaczerwienienia, sprzyjają powstawaniu tzw. pajączków.

Skuteczne sposoby na problemy związane z cerą naczynkową obejmują zarówno prawidłową, urozmaiconą dietę, jak i właściwą pielęgnację zewnętrzną. Warto jednak pamiętać, że to dobrze skomponowany jadłospis, często w połączeniu z suplementacją* substancjami odżywczymi, takimi jak bioflawonoidy i witaminy, stanowi ważny fundament w utrzymaniu zdrowej skóry.

Pokaż przypisy




Zalecenia żywieniowe

Urozmaicona dieta, bogata w substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych powinna opierać się na znanych zasadach zdrowego odżywiania.

Zalecenia żywieniowe dla osób ze skórą naczynkową obejmują:*


  • Uwzględnienie w diecie różnokolorowych, sezonowych warzyw i owoców – powinny stanowić dodatek do każdego posiłku w formie surowej, gotowanej, przecieranej oraz – rzadziej – soków;
  • Umieszczenie w jadłospisie awokado, brokułów, szpinaku, sałat – są źródłem witaminy K;
  • Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy C z produktami, takimi jak: papryka czerwona, pomidor, natka pietruszki, kiwi, porzeczki, truskawki, cytrusy;
  • Konsumpcję nasion roślin strączkowych dostarczających flawonoidów oraz składników mineralnych, takich jak cynk.
  • Uwzględnienie w jadłospisie cytrusów, które poza witaminą C dostarczają także bioflawonoidów, takich jak: diosmina, hesperydyna czy rutyna oraz innych źródeł tych antyoksydantów, np.: aronia, czarna porzeczka, bez czarny, dziurawiec czy papryka;
  • Prawidłowe nawodnienie – codziennie należy wypijać minimum 1,5 litra płynów z dużym udziałem wody mineralnej niegazowanej;
  • Spożycie produktów bogatych w antyoksydanty, takich jak gorzkie kakao czy zielona herbata;
  • Uwzględnienie w diecie produktów bogatych w witaminę B3, czyli niacynę – jej źródłami pokarmowymi są: drożdże, orzeszki ziemne, ryby, np.: łosoś czy makrela;
  • Dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 poprzez produkty, takie jak: nasiona chia, orzechy włoskie, siemię lniane, tłuste ryby morskie, olej lniany i rzepakowy (nierafinowane, tłoczone na zimno i spożywane na surowo);
  • Spożywanie orzechów, pestek, olejów roślinnych oraz zarodków pszennych – są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym także ważnych kwasów omega-6 oraz witaminy E; orzechy i nasiona dostarczają również cennych, z punktu widzenia skóry, składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź czy selen;

Regularność posiłków, ich odpowiedni skład oraz właściwa ilość płynów pozwoli wesprzeć zdrowie cery naczynkowej.

* Zalecenia przygotowane przez dietetyka.


Sprawdź czy masz skórę naczynkową. Zrób test

Sprawdź

Przeczytaj inne artykuły:

Suplementem diety
jest Niverosin tabletki
Suplement diety
Ustawienia cookies